Netolerancija na laktozu

Ići dole

Netolerancija na laktozu Empty Netolerancija na laktozu

Počalji od Wedrana taj Čet Jan 14, 2010 11:14 pm

Netolerancija na laktozu

* Šta je netolerancija na laktozu?
* Koliko često se javlja netolerancija na laktozu kod beba?
* Da li je netolerancija na laktozu isto što i alergija na mleko?
* Koji su simptomi netolerancije na laktozu, a koji alergije na mleko kod deteta?
* Kako se otkriva netolerancija na laktozu kod beba i dece?
* Na koji način da ublažim simptome netolerancije na laktozu kod deteta?
* Koje namirnice mogu da dajem detetu sa netolerancijom na laktozu?

Šta je netolerancija na laktozu?

Netolerancija na laktozu jeste nemogućnost organizma da preradi mlečni šećer (laktozu). Kada laktoza dospe u digestivni trakt, enzim laktaza je razlaže na glukozu i galaktozu, osnovne šećere koje organizam lakše vari.

Kod beba može da se javi privremena netolerancija na laktozu, jer kako vreme odmiče organizam se razvija i proizvodi dovoljno laktaze za razlaganje mlečnog šećera.Kod deteta koje je netolerantno na laktozu tanko crevo ne sadrži dovoljno laktaze (enzima koji je zadužen za varenje laktoze), pa može doći do pojave gasova, nadutosti i grčeva.
Koliko često se javlja netolerancija na laktozu kod beba?

Vrlo mali broj beba se rodi sa netolerancijom na laktozu i u tom slučaju roditelji je primete u prvih nekoliko nedelja njenog života.

Međutim, većina slučajeva netolerancije na laktozu se javlja kasnije, u detinjstvu i adolescenciji, kao rezultat smanjivanja nivoa laktaze u organizmu.

Privremena netolerancija na laktozu može se javiti posle epizode akutnog gastroenteritisa ili oštećenja sluznice creva, kao kod Kronove bolesti, jer su oštećene ćelije koje proizvode enzim laktaze. Takav oblik netolerancije na laktozu nestaje posle lečenja bolesti koja je podstakla njen nastanak.
Da li je netolerancija na laktozu isto što i alergija na mleko?

Ne, netolerancija na laktozu (mlečni šećer) nije isto što i alergija na mleko, iako mogu da imaju slične simptome (grčevi i bolovi u stomaku). Alergija na mleko se definiše kao reakcija imunog sistema na supstancu koja ne odgovara našem organizmu, dok je netolerancija na laktozu definisana kao poremećaj u varenju.
Koji su simptomi netolerancije na laktozu, a koji alergije na mleko kod deteta?

Postoji nekoliko simptoma po kojima možete razlikovati da li je vaše dete netolerantno na laktozu ili alergično na mleko. U oba slučaja javljaju se grčevi i proliv.

Međutim, kod intolerancije na laktozu javiće se nadutost i gasovi, dok alergije prepoznajemo po osipu i otoku usana, lica ili usne duplje.
Kako se otkriva netolerancija na laktozu kod beba i dece?

Konsultujte se sa Vašim pedijatrom ukoliko posumnjate da Vaše beba ili dete ima simptome netolerancije na laktozu. Postoji nekoliko testova koje će Vam pedijatar najverovatnije predložiti:

1. Test stolice

Najčešće se radi kod novorođenčadi i beba, ukoliko postoji sumnja da su netolerantni na laktozu. Ovim testom meri se količina kiseline u stolici, jer nesvarenu laktozu bakterije razlažu u crevima i stvaraju mlečnu i druge kiseline, koje mogu biti otkrivene u stolici.

2. Test unosom laktoze

Ukoliko će Vaše dete raditi ovaj test, ne bi smelo da jede pre posete lekaru, da bi se što tačnije utvrdio nivo šećera u krvi. Dok ste kod doktora, Vaše dete će najverovatnije morati da popije tečnost sa velikim procentom laktoze, koja se u krvi razlaže na glukozu i galaktozu. Nakon dva sata uzima se krvni uzorak i meri se nivo glukoze u krvi. Ako nivo glukoze u krvi ne raste, organizam ne vari pravilno tečnost sa laktozom, što znači da postoji netolerancija na laktozu.

3. Test disanja

Ovaj test takođe zahteva unos tečnosti sa visokim nivoom laktoze. Bakterije koje se nalaze u crevima razlažu nesvarenu laktozu oslobađajući pri tom ugljen dioksid i vodonik. Tanko crevo apsorbuje vodonik noseći ga kroz krvotok do pluća. Prilikom ovog testa nivo vodonika prilikom jednog izdisaja meri se u određenim intervalima.

4. Test ponovnog uvođenja namirnica

Pokušajte smanjiti količinu mlečnih proizvoda koje dajete detetu i na taj način ćete možda moći pronaći količinu mlečnih proizvoda koja mu odgovara. Naime, većina dece stvara malu količinu enzima potrebnog za razgradnju laktoze, pa se preporučuje konzumiranje manjih količina mlečnih proizvoda češće tokom dana kako bi se uskladio unos laktoze s količinom proizvedene laktaze.
Na koji način da ublažim simptome netolerancije na laktozu kod deteta?

Pojavu simptoma netolerancije na laktozu kod vašeg deteta možete svesti na minimum ukoliko obratite pažnju na nekoliko stvari:

1. Pri kupovini namirnica obavezno obratite pažnju na sastav

2. Uvodite u dečju ishranu manje količine mlečnih proizvoda koji su lakši za varenje kao što su jogurt i tvrdi sirevi (parmezan, čedar)

3. Smanjite u ishrani deteta količine sladoleda i mekih sireva

4. Neka mlečni proizvodi budu deo većeg obroka, da bi druge namirnice u obroku „pomogle“ organizmu da svari laktozu

5. Detetu dajte mlečne prozvode bez ili sa malim procentom laktoze

6. Razgovarajte sa vašim pedijatrom o upotrebi zamenskih tableta, koje sadrže enzim laktazu i mogu privremeno da ublaže simptome netolerancije na laktozu kod dece.
Koje namirnice mogu da dajem detetu sa netolerancijom na laktozu?

Obratite pažnju na prerađene namirnice koje sadrže tzv. skrivenu laktozu...

Ako detetu iz ishrane u potpunosti isključite mlečne proizvode, postoji verovatnoća nedovoljnog unosa kalcijuma, koji je neophodan za pravilan razvoj i rast kostiju u detinjstvu. U tom slučaju, u ishranu je neophodno uključiti namirnice bogate kalcijumom kao što su :

1. Tamnozeleno povrće (brokoli, kelj)
2. Sve vrsta mahunastog povrća
3. Narandže
4. Koštunjavo voće (bademi, orasi, lešnik)
5. Suve smokve
6. Sitna riba
7. Proizvodi od soje (mleko, sir)

Ukoliko Vaše dete ima nizak prag tolerancije laktoze pripazite i na prerađene namirnice, jer mnoge od njih sadrže malu količinu laktoze, tzv. skrivenu laktozu. U tom slučaju, pripazite na:

1. Hleb i ostale pekarske proizvode
2. Prerađene žitarice
3. Instant proizvode (krompir, supe)
4. Margarin
5. Prelive za salate
6. Slatkiše i grickalice
7. Palačinke, keks i kolače

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu