Nemci vole bućkanje fontane

Ići dole

Nemci vole bućkanje fontane Empty Nemci vole bućkanje fontane

Počalji od Wedrana taj Pon Maj 03, 2010 10:40 pm

Nemci vole bućkanje fontane

Vrt pred berlinskom katedralom
Fontane su u Nemačkoj deo inventara kako gradova, tako i privatnih poseda, od malih dvorišta pa sve do imanja sa zamkovima. Poslednjih godina se kao alva prodaju i sobne fontane visine od 30 cm do 2,5 metra...

Neke sobne fontane su pravi praznik za oči zbog kvalitetnog kamena od koga su izrađene sa kaskadama i svetlosnim ukrasima. One su i praznik za uši zbog toga što specijalne ekipe dizajnera zvuka određuju intenzitet prijatnog bućkanja, ili proticanja vode, što je lepo za spavanje, čitanje ili druge prigode.

Uobičajeni novčić za želju – kao i svugde u svetu

Nemačka nema nijednu fontanu koja bi je proslavljala po svetu, poput "Vodenog mlaza“ u Ženevskom jezeru ili fontane kralja Fahda, ili fontante Di Trevi u Rimu, mada ima fontana koje su velikom broju poznate makar kao slika, poput fontane ispred zamka u Karlsrueu. Teško je naći nešto zaista specijalno. Ko bi obišao sve fontane, na primer, u Berlinu, gde ih ima više od 2000? Kada na gradskom trgu vide fontanu, Nemci u nju rado ubacuju novčiće. Jedan novčić – jedna želja. Ali, ovde, osim romantike, mora da se razmišlja i o drugim stvarima, na primer, o bezbednosti.


...Negde u Erfurtu...

Strogi propisi – kao nigde drugde u svetu

Fontana ne može da se postavi bilo gde. „Na području vodenih bazena poput onih u fontanama, za ljude postoji povećan rizik u odnosu na inače suve podloge kada je reč o korišćenju električnih postrojenja i zbog toga su one obuhvaćene sigurnosnim odredbama DIN VDE 0100-702“. U vezi s tim pogledati i „Postavljanje niskonaponskih postrojenja na vlažnoj ili mokroj podlozi te na području vodoskoka i fontana - sveske Udruženja za elektrotehniku broj 67B“. To je važno pre svega zbog korišćenja i održavanja pumpi za vodu u samim fontanama.

„Mi smo Vaši partneri“

U Nemačkoj se mnoge firme bave prouizvodnjom i postavljanjem fontana. Među najpoznatije spadaju „Voteršou“ i „Sampag“, a ako želite da nekoga od takvih angažujete u svom dvorištu, nije važno kakav je teren na kome to pravite, već nešto drugo: „Važno nam je da na terenu imamo dobre partnere, koji već imaju određene veze sa Nemačkom, kako bismo imali dobar kontakt“. Ovaj predstavnik jedne minhenske firme za gradnju fontana (koji je želeo da ostane anoniman) kaže da poseban izazov predstavlja pretvaranje prirodnog izvora, ili bunara, u fontanu, jer njihove pumpe crpu vodu i sa dubine od 50 metara. Takve firme prave i fontane sa pijaćom vodom, koje su, kao i svugde, u Nemačkoj veoma omiljene.

Autor: Saša Bojić
Odgovorni urednik: Nenad Briski

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu