Studiranje u minusu

Ići dole

Studiranje u minusu Empty Studiranje u minusu

Počalji od Wedrana taj Pon Maj 03, 2010 11:01 pm

Školovanje nije jeftina rabota – studenti često moraju da rade razne poslove tokom studija. Ali šta ako to nije dovoljno? Ili ako, zbog obaveza, ne stižu da rade? Onda mnogi uzimaju kredite i profesionalne savetnike.

„Plašim se da će moji dugovi na završetku studija dostići sumu od 25.000 evra“, kaže Sara, studentkinja Univerziteta u Dortmundu. Sara, pri svakom odlasku u bioskop ili kupovini, mora da misli na svoju zaduženost. Od 2006. studira žurnalistiku.

„Na početku studija odlučila sam da se sama izdržavam i odmah sam počela da radim. Nedeljno sam radila 17 do 20 sati, i posle godinu dana sam bila sasvim iscrpljena, tako da sam morala da prekinem sa radom.“

Sara ne dobija novac od roditelja i nema studentski kredit. Za dobijanje kredita neophodno je da roditelji podnesu visinu svojih primanja na uvid, a ona nije u kontaktu sa svojim roditeljima. Od studija nije htela da odustane i bila je prinuđena da uzme kredit koji je prilagođen studentima. Trenutno njen dug iznosi 15.000 evra.

Profesionalna pomoć

U Dortmundu postoji mogućnost profesionalne pomoći prezaduženim studentima: „Broj zaduženih studenata raste od trenutka prelaska na master i bečelor studije. Studenti nemaju vremena za dodatni posao i vidljive su posledice svetske ekonomske krize. Osim toga, sve je manje poslova za studente“, kaže savetnik Helmut Rauholc.

Tri četvrtine studenata koje savetuje Rauholc su stranci. Njihovi situaciju otežava činjenica da njihovi roditelji u domovini zarađuju znatno manje novca od nemačkih porodica. „Neophodno je imati pregled novca koji imaju na raspolaganju i troškova i pokušati ih usaglasiti. Čim se primeti neki iskorak od predviđenih troškova treba naći način da se taj manjak nadoknadi“, objašnjava Rauholc.

Sara do sada nije odlazila kod savetnika za dugove, ali sada razmišlja da to učini. Ona je pod pritiskom da nakon studija brzo nađe dobar posao. „Trudim se da još u toku studija ostvarim dobre kontakte, da oformim mrežu, preko koje ću moći da prebrodim ovu situaciju. To bi bilo optimalno rešenje“, zaključuje Sara.

Autori: Sola Hilzevig / Željka Bašić Savić
Odg. urednik: Nemanja Rujević

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu