Emocije na ispitu

Ići dole

Emocije na ispitu Empty Emocije na ispitu

Počalji od Wedrana taj Čet Jun 03, 2010 9:21 pm

Kako sačuvati ljubav od ljubomore?

U ljubavi nikad niste sigurni. Morate verovati svojim odlukama i svom partneru, kaže Ana Knežević, psiholog.

Ljubomora je kompleksno osećanje koje čine ljubav, strast, strah i pohlepa

Ljubomora je emocija koja izaziva najviše polemika u muško-ženskim odnosima. Psiholozi je smatraju najkompleksnijim osećanjem jer je, za razliku od straha, ljutnje, tuge i stida, utemeljena na ubeđenju da nismo dovoljno dobri, da ne dobijamo dovoljno ljubavi i da naše samopoštovanje zavisi od ponašanja drugih.
Ipak, određena doza ljubomore je dobrodošla zato što nas motiviše da se borimo za ljubav i vezu, ali problemi nastaju kada ova emocija pokaže svoju mračnu stranu.
– Svako od nas ima sklonost ka stvaranju idealne slike svog partnera i to mnogo pre pravog upoznavanja. A onda, kada osoba koju volimo izneveri naša očekivanja jer se ne ponaša se u skladu s onim što smo zamislili, postajemo tužni, uvređeni, razočarani i na kraju ljubomorni – kaže Ana Knežević, psiholog.
Koliko, kada i kako ćemo biti ljubomorni, određuju mnogi i individualni i kulturološki faktori.
– Podjednako su ljubomorni i muškarci i žene, ali različito izražavaju osećanja. Muškarci su skloniji negiranju ljubomore, ali je brutalnije izražavaju. Žene brže priznaju ljubomoru, ne kriju je i reaguju na prvu loptu. One su i češće klijenti privatnih detektiva jer žele da znaju da li su u pravu. S druge strane, žene su i veće žrtve ljubomore.

NE PARANOIŠITE
U početku svake veze snažne emocije i izjave tipa „ne mogu bez tebe“, „moj si i ničiji“ znaju da laskaju, ali to može da preraste u opsesiju.
– Stabilnost veze zavisi od poverenja u partnera, našeg samopouzdanja i samopoštovanja. Opsesivne misli koje nas uznemiravaju verovatno su odraz lične nesigurnosti i smanjenog samopoštovanja. Zato, umesto da snimate filmove u glavi, otvoreno razgovarajte s partnerom. Recite mu što vam smeta, objasnite mu zašto ste počeli da sumnjate u njegovu vernost. I nemojte unapred da odbacite njegova objašnjenja samo zato što ste u svojoj glavi već doneli sud. Možda problem nije u partnerovom ponašanju nego u vašoj reakciji na njegovo ponašanje – kaže Kneževićeva.

STANITE NA LOPTU
Kada osetite ljubomoru, zastanite na trenutak. Pokušajte da zamislite da se to dešava vašoj prijateljici, a ne vama. Razmislite da li ispravno reagujete ili od muve pravite slona.
– Ako ste ljubomorni zbog lošeg iskustva iz prošle veze i bojite se da bi to moglo da vam se ponovi, koncentrišite se na pozitivne stvari. Setite se što je bilo loše u prethodnoj vezi i uporedite to sa sadašnjom. Videćete da ne morate unapred da brinete, jer se vaš sadašnji partner verovatno potpuno razlikuje od bivšeg.
Ako vam se ne sviđaju neki postupci vašeg partnera, morate biti svesni da on ne mora i ne treba da ispunjava vaše naredbe.
– Vi ga ne posedujete. Ne možete da mu naredite da vas voli i poštuje. To je stvar njegovih emocija, volje i izbora. Na kraju krajeva, stavite se u njegov položaj i zamislite kako biste se osećali da on vama tako manipuliše.

VERUJTE U SEBE
Vrlo je verovatno da će vas voljena osoba prevariti ili ostaviti ukoliko je non-stop proveravate. Nepoverenjem ćete samo odbiti ljude od sebe. Zdravo je imati određenu dozu rezerve jer ćete se time psihološki pripremiti za eventualna razočaranja, ali bez prestanka razmišljati o tome da li će vas neko prevariti ili ne, pogubno je za vezu.
– Svaka veza nosi izvesnu dozu rizika, jer je jasno da u ljubavi ne možete da igrate na sigurno. To znači da morate da naučite da verujete u svoje odluke, ali i u svog partnera. Morate biti sigurni da ćete biti voljeni i da ćete biti dovoljno snažni da rešavate probleme koji vam se nađu na putu. A ako vas neko i povredi, nemate mnogo izbora. Suočite se sa situacijom i krenite dalje. Ako ne možete sami, uvek možete da zatražite pomoć stručnjaka.

Izvor: http://zena.blic.rs/Ljubav_i_seks/3297/E..._ljubomore


Da li ste i koliko ljubomorni?
Moze li se veza/brak sacuvati kada ljubomora predje granicu?
Kolika je vasa doza, kolicina ljubomore koju bi kod svog partnera/ke mogli da tolerisete, da vam prija...?

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu