Saveti putnicima nekada i danas

Ići dole

Saveti putnicima nekada i danas Empty Saveti putnicima nekada i danas

Počalji od Wedrana taj Sre Jul 14, 2010 4:17 pm

Posle blizu jednog veka, još od vremena kada su državljani Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca odlazeći u svet dobijali putnu ispravu sa savetima za putovanje i boravak u tuđoj zemlji, ovo je prvi put da se država na ovaj način obraća onima koji nameravaju da kroče van granica svoje zemlje.

Saveti putnicima nekada i danas ne razlikuju se mnogo, izuzev što su ovi sadašnji prilagođeni vremenu u kojem živimo.

Do ovih saznanja dolazimo upoređujući nekadašnje savete iz sačuvanog pasoša Milutina Dimitrijevića, iz Grabovca u Resavi, koji je 1930. godine, pre odlaska u pečalbu u Ameriku, kao deseti Grabovčanin i kao 22. građanin po redu u Moravskoj banovini, sa sedištem u Nišu, dobio pasoš.

Evo šta je savetovano putnicima 1930. godine:

- Pri odlasku u tuđu zemlju novac ne meći u kofer, već ih drži kod sebe.
- Kad se vraćaš u stari kraj, ne nosi sa sobom gotov novac, nego ček. Ime banke i broj čeka zapiši u notes, u kakvu knjigu ili na komadić papira, pa to čuvaj, ali ne na istom mestu gde si spremio ček.
- Nikome ne kazuj koliko imaš novca ili gde ti je.

Danas saveti glasi:
- Ponesite dovoljno novca za put, kako gotovinu, tako i putničke čekove ili kreditne kartice.
- Nemojte sav novac nositi sa sobom i čuvati na istom mestu.
- Napravite kopije pasoša, vozačke dozvole, kreditne kartice i zdravstvenog osiguranja.

"Ne daj se vinu i kockanju u belom svetu“, poručivala je davno država svojim građanima, a danas im se savetuje da budu umereni u konzumiranju alkohola i da ne uzimaju drogu ili druga opojna sredstva.

Gotovo su identična dva saveta o ponašanju u tuđoj zemlji:
- Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema brodskom i železničkom osoblju, zatim prema ženama i deci. Poštuj tuđe, a svojim se diči - glasila je poruka nekada.

A danas:

- Poštujte običaje i tradiciju zemlje u kojoj boravite, budite tolerantni. Izbegavajte učešće u bilo kakvim demonstracijama ili protestima.

Ili:

"Svojima u starom kraju piši često, a dobro će biti da pošalješ svoju adresu, da javiš kako si putovao, gde si se i kako smestio, jer to može biti od koristi tebi i tvojima u starom kraju“, savet je iz 1930. godine.

Danas:

- Napravite detaljan plan putovanja. Unesite podatke o smeštaju i kontaktima, preko kojih vas rodbina i prijatelji mogu pronaći, ostavite kopije plana putovanja kod njih. Obaveštavajte ih o promenama plana putovanja.

Pre osam decenija:

"Ne primaj posao koji te ponižava i ne radi za manju platu od tamošnjih ostalih radnika, pa će te poštovati i tražiti i radnici i poslodavci.“

Danas:

"Žrtva trgovine ljudima postaje se najčešće preko oglasa za primamljive poslove u inostranstvu. Ukoliko ste zainteresovani za posao u inostranstvu, proverite preko Migracionog centra u Beogradu šta je potrebno za zaposlenje u zemljama EU“.

U putnoj ispravi u prošlom veku nije dat nijedan savet kako da se putnik brine o zdravlju, a danas se savetuje nošenje dovoljne količine leka ukoliko je neophodan, kopija lekarskih nalaza, polisa zdravstvenog osiguranja...

Savet koji su "zaboravili“ autori uputstva za one koji danas putuju u Evropu, u prošlom veku su posebno isticali:

"Budi pošten i ponosi se da si sin naroda slavnoga, koji ima dostojno mesto u svetu. Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj maternji jezik... Domovina će se veseliti tvome dolasku!

Inače, Uputstvo iz vremena Kraljevine SHS štampano je na 25. strani tadašnjih pasoša i bilo je ispisano na srpskom i francuskom jeziku.


Izvor: vesti-online

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu