Matične ćelije spasavaju život

Ići dole

Matične ćelije spasavaju život Empty Matične ćelije spasavaju život

Počalji od Wedrana taj Čet Sep 09, 2010 10:57 pm

Matične ćelije spasavaju život


Ćelije koje se prilikom rođenja deteta izvlače iz pupčane vrpce i čuvaju se uz pomoć specijalne krio-metode uskoro će moći da spasu živote milionima ljudi širom planete. Uz pomoć ovih ćelija leči se poremećaji krvi, metabolizma, imuniteta...
Sve ovo je rečeno na Prvom kongresu posvećenom matičnim ćelijama, koji je održan u Atini pod pokroviteljstvom organizacije „Cryo - Save“, evropskog lidera za prikupljanje, razdvajanje i čuvanje matičnih ćelija. Na konferenciji su učestvovali najpoznatiji svetski stručnjaci ginekolozi, genetski inženjeri koji su objasnili šta sve matične ćelije mogu da leče i zbog čega je bitno da se čuvaju. Ova metoda čuvanja ćelija moguća je i u našoj zemlji.

Šta su matične ćelije
Naučna istraživanja su dokazala da ljudsko telo poseduje jedinstven oblik rezervi čija je svrha obnavljanje oštećenih tkiva. Naravno, reč je matičnim ćelijama. Matične ćelije su osnovne ćelije koje se tokom razvoja embriona razvijaju u sve vrste ćelija, kao što su ćelije srčanog mišića, crvena krvna zrnca i ćelije kože. U kasnijoj fazi života ove ćelije popravljaju oštećena tkiva.

Gde se nalaze
Matične ćelije postoje u mnogim vrstima tkiva odraslih ljudi, a njihova najveća koncentracija u telu odrasle osobe je u koštanoj srži i krvi. Međutim, s vremenom ćelije iz našeg tela gube vitalnost i dejstvo im je slabije jer one stare zajedno s nama. Upravo zbog toga, a nakon mnogobrojnih istraživanja, stručnjaci su pronašli način da sačuvaju vitalnost ovih tako važnih ćelija. Naime, naučnici i doktori su otkrili da se veliki broj matičnih ćelija nalazi u krvi pupčane vrpce novorođenčeta. Te ćelije su izuzetno mlade i vitalne, a postupak njihovog uzimanja je veoma lak i bezbolan. A ono što je najbitnije jeste da specijalnom tehnikom mogu da se zamrznu i kasnije primene u lečenju samog davaoca ili nekog drugog.

Vrste terapije maticnim celijama
Postoje dve vrste lečenja matičnim ćelijama: autologno (sopstvenim ćelijama) i alogeneično (ćelijama doborovoljnog davaoca). Prednost autolognog nad alogeneičnim lečenjem i terapijom je u tome što u slučaju određenog broja oboljenja telo obolelog može da odbaci tuđe matične ćelije.

Da li je proces uzimanja matičnih ćelija bezbolan
Proces prikupljanja matičnih ćelija je potpuno bezbolan i bezopasan jer se matične ćelije uzimaju odmah po rođenju deteta, (dakle, posle presecanja pupčane vrpce), iz dela pupčane vrpce koja je vezana za placentu, a traje nepun minut.

Ko sve može da se leči matičnim ćelijama
Naučnici su utvrdili da čak četiri generacije iz jedne porodice mogu da se leče matičnim ćelijama novorođenčeta.
Čak i majka, ukoliko oboli, može da se kasnije u životu leči ovim ćelijama.

Da li je uzimanje uvek uspešno
U većini slučajeva uzimanje matičnih ćelija je uspešno.
U nekim situacijama količina krvi uzete posle porođaja je suviše mala. To se najčešće dešava kod porođaja carskim rezom ili kada se rode blizanci, a tada je i prisustvo matičnih ćelija u krvi nedovoljno.

Obavezne analize
Tokom same trudnoće rade se testovi krvi kako bi se utvrdilo da li postoje infekcije virusima, na primer, hepatitisom B i C, sifilisom, HIV-om i CMV IGM.
Po rođenju bebe, nakon prikupljanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, te ćelije se takođe podvrgavaju različitim analizama u laboratoriji.
Naime, utvrđuje se da li postoji mogućnost bakterijske kontaminacije i isključuje se prisustvo klica, virusnih i gljivičnih infekcija. Nakon ovih analiza, testira se vitalnost ćelija i tek nakon toga ćelije se zamrzavaju. Ove ćelije se čuvaju u kriogenim uslovima, to jest na minus 196 stepeni Celzijusa u gasovitoj fazi tečnog azota. Ovako sačuvane mogu da traju večno.

Kome se preporučuje ostavljanje
Doktori preporučuju čuvanje matičnih ćelija ukoliko u porodici postoje sledeće bolesti ili rizici:
-ukoliko je prisutna porodična istorija raka, oboljenja krvi ili bilo kojih drugih bolesti koje su izlečive matičnim ćelijama;
-kod parova različitih rasa ili različitog etničkog porekla zbog nemogućnosti pronalaženja kompatibilnog davaoca;
-kod trudnoća nakon veštačke oplodnje.


Koja se oboljenja leče
Uz pomoć matičnih ćelija sada je moguće izlečiti više od 75 teških i donedavno neizlečivih bolesti. Među bolestima koje se leče su maligna oboljenja, pre svega leukemija, zatim poremećaji krvi, urođeni poremećaji i poremećaji imuniteta.

Izvor: http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/...vaju-zivot

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu