Da vam dan bude lepši

Ići dole

Da vam dan bude lepši Empty Da vam dan bude lepši

Počalji od Wedrana taj Ned Okt 03, 2010 9:52 pm

Da vam dan bude lepši


Pozdrav Suncu je serija povezanih joga asana koja predstavlja jednu kompletnu vežbu koja višestruko blagotvorno deluje na naš organizam. Pomoću nje ostvarujemo duboku masažu unutrašnjih organa. Aktivira probavu i uklanja konstipaciju. Poboljšava rad srca i krvotoka, provetrava pluća. Pomaže da se reguliše visok krvni pritisak, lupanje srca, a poboljšava i cirkulaciju. Podmazuje zglobove, pa je korisna kao prevencija od reumatskih tegoba. Ona, takođe, jača imunitet i otpornost na prehlade i druge bolesti.
Ovu vežbu zaista može da izvede svako, sasvim je jednostavna. Ako njome započnete dan, bićete vedriji, elastičniji i imaćete više energije. Evo kako se radi:
1. Stanite uspravno, skupljenih stopala i dlanova sklopljenih ispred grudi. Zatim duboko udahnite.

2. Zadržavajući dah, podignite ruke prema nebu i lagano savijte leđa unazad.

3. Polagano savijajući telo u kukovima, nagnite se napred. Spustite ruke i položite dlanove na tlo sa strane stopala

4. Bez udisanja, levom nogom zakoračite unazad, dodirujući kolenom podlogu.Podignite dlanove od tla i laganim pomicanjem ispruženih ruku, pored tela, unazad ispravite gornji deo tela i izravnajte kičmu.


5. Priključite unazad desnu nogu levoj, podignuvši zadnjicu tako da sa stopalima i dlanovima čini trougao, noge neka budu razdvojene u širini kukova, kolena ispružena, a pete se udobno istežu i spuštaju na pod.
6. Spustimo kukove na tlo, noge su ispružene i istovremeno izvijemo gornji deo tela unazad, glavu zabacimo što više. Pogled je prema nebu.

7. Zadržavajući dah, oslonimo se na nožne prste i kolena, te povlačeći kukove unazad dovedemo trup u paralelan položaj s tlom, a natkolenice i ruke su okomite u odnosu na tlo. Savivši bradu prema Adamovoj jabučici istegnemo kičmu.

8. Spustite glavu i grudi na tlo tako da nožni prsti oba stopala, oba kolena, oba dlana, grudi i čelo (svih osam udova) dodiruju tlo dok su bedra, bokovi i trbuh iznad tla.

9. Opustimo donji deo tela, ispružimo noge i gornji deo stopala položimo na tlo, a izvijemo gornji deo tela i zabacimo glavu unazad, sve dok nam ruke ne budu sasvim ispružene

10. Oslonite nožne prste na pod i izdišući ponovo napravite trougao.

11. Bez udisanja zakoračite desnom nogom napred tako da stopalo stavite između dlanova a levo koleno spustite na tlo. Dignite dlanove od tla, ispružite ruke malo unazad, istežući i uspravljajući kičmu.

12. Privucite levu nogu između dlanova do desne (stopala su sastavljena) i nagnite se napred sve dok dlanovima ne dotaknete pod.

13. Polagano se uspravite, ruke su ispružene uz telo i duboko udahnite, zadržite dah i nastavite podizati ispružene ruke iznad glave, protežući kičmu i blago izvijajući leđa i glavu unatrag.

14. Izdišući polako, spustite ruke i sklopite dlanove ispred grudi.

Vežbu demonstrira:
Instruktor joge Maja Popov
www.zdravzivot.com


_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu