OBJAVITE RAT celulitu

Ići dole

OBJAVITE RAT celulitu Empty OBJAVITE RAT celulitu

Počalji od Wedrana taj Pet Okt 02, 2009 11:08 pm

Pobedite "pomorandžinu koru" pomoću adekvatnih tretmana, preparata i pravilnom ishranom...

Lepa guza bez celulitaMORATE BITI STRPLJIVI
Možemo da cepamo atome, modifikujemo gene i da hodamo po površini Meseca, ali, šta je sa trajnim uklanjanjem celulita? E, to još čekamo... I polako gubimo strpljenje. Ovaj problem muči 90% žena na svetu, bez obzira na njihovu telesnu masu i figuru, i nauka neprekidno pokušava da smisli tretmane koji će nas zauvek osoboditi "pomorandžinen kore".

CELULIT?! ŠTA JE TO?

Čak ni žene sa najmanje sala nisu pošteđene ove pojave na koži. Neki tvrde da su rešenje pilule koje sadrže riblje ulje i ginko bilobu. Druge strategije zasnivaju se ili na "atakovanju" celulita toplotom ili na masaži, kojom se ručno razbijaju masni "džepovi" ispod kože. Pronalaženje novih metoda borbe protiv celulita zasniva se na istraživanju njegove strukture i uzroka njegove pojave. Površinski sloj kože povezan je sa mišićima, vlaknima fibroznog tkiva.
Celulit se pojavljuje kada se uvećane masne ćelije "zaglave" u vezivnom tkivu i izbijaju na površini kože, dok se vezivna vlakna povlače nadole, usled čega nastaje prepoznatljiv izgled kože koji se naziva "pomorandžina kora". Masne ćelije uvećavaju se iz brojnih razloga, uključujući starenje, stres, dehidrataciju i, naravno, genetiku. Vremenom se koža tanji, gubi elastičnost, a vezivna vlakna se zatežu, pa celulit postaje još uočljiviji. Slikovito predstavljeno, mlada koža je poput elastičnih čarapa sa likrom, a starija je poput onih mrežastih. Ako pritisnete najlonke na neki mek materijal, one će izravnati njegovu površinu. S druge strane, ako isto učinite s mrežastim čarapama, meka materija će se probiti kroz otvore između niti čarapa.
Iako još uvek ne postoji način za potpuno uklanjanje celulita, moguće ga je bar ublažiti i sprečite pogoršanje. To se postiže redukovanjem ili izbegavanjem faktora koji pogoršavaju celulit, a u njih spadaju pušenje, fizička neaktivnost i izlaganje suncu. Medicina i kozmetika nude nove tretmane koji još uvek postižu samo kratkotrajne rezultate, ali za žene koje čeznu za glatkom kožom to je slamka spasa!

ISHRANOM PROTIV CELULITA

Većina dama složiće se da je celulit najveći neprijatelj ženskog roda, možda veći od bora (bar možemo da ih kamufliramo šminkom!). Poznato je da čak i sportistkinje i žene koje fanatično vežbaju nisu pošteđene ružnih naslaga koje podsećaju na koru pomorandže. No, i pored toga što sve deluje prilično obeshrabrujuće, eksperti tvrde da je celulit moguće redukovati, i to u znatnoj meri. Za ostvarivanje velikog cilja, neophodna je "združena akcija na svim frontovima". Prvi, možda i najvažniji korak, jeste analiza dosadašnje ishrane i njeno korigovanje. Većina eksperata slaže se da određene namirnice utiču na smanjenje celulita, a u ovu kategoriju spadaju: kofein, bobičasto voće (naročito ribizla i borovnica), morske alge, ulje lososa, seme lana, lecitin, pomorandže, beli luk, ruzmarin, đumbir, ljuta crvena papričica, cimet, jabukovo sirće, crni luk, biber i detelina.

NA KOJI NAČIN DELUJU?

Telesne ćelije su pod stalnim stresom zbog dejstva slobodnih radikala. Zašto je to važno? Zato što stručnjaci navode ovaj stres kao jedan od osnovnih uzročnika brojnih degenerativnih oboljenja, kao i procesa starenja. Inače, slobodni radikali često izazivaju modifikacije DNK, proteina i masnoća, a isto tako oštećuju i masne ćelije koje podležu procesu degeneracije i tako nastaje celulit. Bobičasto voće, morske alge, biber, cimet i crni luk dokazani su antioksidanti, zbog čega je važno da ih uključite u ishranu da biste redukovali izgled celulita.

SAGOREVAČI MASTI
Modifikacija unosa masti u organizam još je jedan faktor tretmana celulita. Iako je mast korisna za organizam jer štiti telo od hladnoće, fizičkih trauma i stresa, treba je unositi u optimalnim (a to znači - malim) količinama zato što se njen višak odlaže u rezerve, i to u donjemdelu stomaka, na kukovima, zadnjici i butinama. Određene vrste hrane, kao što su losos i namirnice bogate Omega-3 masnim kiselinama, regulišu brzinu kojom se mast oslobađa u organizmu. To znači da one uslovljavaju postepeni i sporiji promet masti. Na taj način, veće količine masti troše se za energiju, a manji deo se taloži u ćelijama.

PODSTICAJ CIRKULACIJE

Osim pomenutih namirnica i prirodnih biljnih sastojaka, ljuta crvena papričica značajno poboljšava cirkulaciju, kao i kofein koji i ubrzava metabolizam, što može da pomogne u borbi protiv masnoće. Upravo zbog toga, sve vodeće kozmetičke kompanije uključuju ovaj alkaloid u sastav preparata i tretmana protiv celulita. Ipak, i ovde je bitna prava mera. Prevelike doze kafe (kao i drugih kofeinskih napitaka) mogu da uzrokuju neugodne nuspojave, a anksioznost, nesanica i glavobolje samo su neke od njih. Ljuta crvena papričica deluje vrlo stumulativno na proces varenja i, prema rečima naučnika, otvara sva tkiva u organizmu, što podstiče protok krvi, ubrzava metabolizam i podiže nivo energije.

MOĆ BILJAKA

Đumbir je naročito koristan za oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Osim što deluje kao diuretik, ova biljka podstiče rad sistema za varenje i snižava nivo šećera i holesterola u krvi. Beli luk dokazano pozitivno utiče na rad kardiovaskularnog sistema, zbog čega je sasvim logično da koristi u tretmanu celulita. Baš kao i đumbir, beli luk je odličan diuretik i, takođe, pospešuje metabolizam. Pored ova dva sastojka, u većini anticelulit preparata zastupljeni su ekstrakt lana i ruzmarina.

FITNES SAVET

Fizička aktivnost veoma je značajan činilac u borbi protiv celulita (uostalom, već smo naglasili da je za redukciju celulita neophodna "združena akcija na svim frontovima"!). Sprovođenje osnovnih postulata zdrave ishrane nikada ne daje podjednako uspešne rezultate kao kada se kombinuje sa režimom vežbanja. Redovne fizičke aktivnosti pozitivno utiču na rad srca, pluća, mišića i jačaju kosti, što je od presudnog značaja kao prevencija osteoporoze u kasnijem životu. Važno je da program rekreacije započnete lakšim vežbama i da postepeno povećavate njihov intenzitet i menjate tip rekreacije. Ako imate bilo kakvih sumnji u pogledu zdravstvenih ograničenja, pre nego što počnete da vežbate - posavetujte se sa lekarom. Šetnja brzim korakom jedan je od najefikasnijih oblika vežbi protiv "pomorandžine kore".

Šta se preporučuje
Ukoliko možete da postignete opterećenje srca 60% od procenjenog maksimuma, najefikasnije ćete sagorevati masnoće. Na primer, ako imate četrdeset godina, procenjena maksimalna vrednost pulsa je 180 otkucaja u minuti, a 60% od toga je 108 - što uopšte nije teško ostvariti tokom šetnje. Potrudite se da, ako je ikako moguće, svakodnevno umereno vežbate bar 20 minuta. Druge, podjednako efikasne vežbe protiv celulita jesu vožnja bicikla, step aerobik i penjanje stepenicama. Vožnja bicikla aktivira brojne mišiće i troši mnogo energije. Štaviše, ova aktivost zateže baš onaj deo na butinama na kojem se celulit najčešće pojavljuje (mišići ovg dela se uvećavaju i zatežu sva tkiva). Penjanje stepenicama (možete da radite na spravi koja simulira ovaj efekat - "Stairclimber") aktivira odgovarajuće mišiće koji zatežu zadnjicu i noge. Redovni odlasci na step aerobik takođe će vam pomoći da očvrsnete i zategnete mišiće donjeg dela tela i da redukujete celulit.

Čarobne Omega-3 masne kiseline
Lososovo ulje, Omega-3 masne kiseline (koje se takođe nalaze u sastavu lososovog ulja) i lecitin dokazano redukuju mast u organizmu. Ishrana u kojoj je zastupljeno lososovo ulje (ili meso) redukuje nivo holesterola i triglicerida u krvi. S obzirom na činjenicu da loša cirkulacija takođe uzrokuje ili pogoršava celulit, svako smanjenje naslaga masti u krvnim sudovima uslovljava redukciju celulita, kao i rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Dakle, jedite sveže pripremljenog lososa, konzerviranog ili dimljenog, da biste iskoristili rezerve korisnih masti.
Omega-3 masne kiseline imaju sličnu ulogu. Istraživanja pokazuju da veće doze Omega-3 masnih kiselina snižavaju nivo masnoća u organizmu za 30 do 50%, što pozitivno utiče na krvne sudove u celulitu. S druge strane, lecitin menja koncentraciju masnoća u telu, a istraživanja pokazuju da smanjuje i nivo holesterola u krvi. U dobre izvore Omega-3 masnih kiselina spadaju tuna, losos, skuša, kao i biljna ulja semenki i jezgrastog voća.


Poslednji izmenio Wedrana dana Pet Okt 02, 2009 11:11 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

OBJAVITE RAT celulitu Empty Re: OBJAVITE RAT celulitu

Počalji od Wedrana taj Pet Okt 02, 2009 11:10 pm

OBJAVITE RAT celulitu: Tretmani (II deo)


IPL, tri-active, endermologija, mezoterapija, velasmooth ili topli zavoji...

Tretmani protiv celulitaIntenzivna pulsirajuća svetlost (IPL)

Kako deluje: IPL je možda najvrelija stvar za redukciju celulita, i to bukvalno! Koristeći širok spektar pulsirajuće svetlosti, eksperti trenutno ispituju na koji način toplota u koži, koju generiše IPL, može da redukuje celulit. Ova metoda koristi se za redukciju bora, a pojedini saloni primenjuju je i za smanjenje celulita. Iskustva u kozmetičkim salonima pokazuju da IPL - deset tretmana u trajanju od pola sata - zaista čine celulit manje primetnim, kao i da zatežu kožu (deset nedelja nakon tretmana). Takođe, IPL podstiče produkciju kolagena, a taj efekat traje čak tri meseca nakon tretmana, što ga čini metodom najtrajnijih rezultata. Kod nas se ova metoda još uvek ne primenjuje, ali lasero-terapija pokazala se uspešnom zamenom.
Mišljenje eksperta: I pored zadovoljavajućih rezultata probnih tretmana, mišljenja o IPL-u su podeljena. Neki stručnjaci smatraju da je tretman intenzivnom pulsirajućom svetlošću značajan korak napred u rešavanju problema sa celulitom, dok drugi misle da uopšte ne deluje na kolagen, i da, čak i pod uslovom da je to tačno, ne može uticati na celulit. Celulit nije posledica promena u kolagenu, već u masnom tkivu.
Kakav je osećaj: Oni koji su se podvrgli ovom tretmanu opisuju ga kao bezbolan, uz osećaj toplote na mestima na koja se usmerava IPL.

"Tri-Active" sistem

Kako deluje: Poput "VelaSmooth" tretmana, i u primeni "Tri-Active" postupka koža se zagreva, ali laserom, zbog stimulacije kolagena. Lekar pomoću specijane "glave" aparata zagreva dublje slojeve tkiva, dok istovremeno, specijalnim delom za hlađenje masira i "usisava" kožu. Već nakon probnih tretmana (16 u trajanju od po pola sata) svi ispitanici su rekli da je njihova koža zategnutija, mekša i sa manje primetnom "pomorandžinom korom".
Mišljenje eksperta: Ovaj tretman izaziva umerene rezultate koji traju od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, zbog čega je manje efikasan od "VelaSmootha", čiji su rezultati uočljivi i do pola godine.
Kakav je osećaj: Intenzivna masaža. Mnogim ljudima prija osećaj hladnoće na koži tokom ovog tretmana.


"VelaSmooth"

Kako deluje: "VelaSmooth" je prvi i, za sada, jedini medicinski aparat za redukciju celulita. Simultano masira problematične delove tela i usmerava infracrvene zrake i radiofrekventne talase na kožu. Princip delovanja sličan je IPL tretmanu. Radio i infracrveni talasi prodiru u dublje slojeve kože, zagrevaju tkivo i formiraju nove količine kolagena, dok masaža podstiče cirkulaciju, čime poboljšava efikasnost tretmana. Pacijenti koji su se podvrgli "VelaSmooth" postupku uočili su poboljšanje u izgledu celulita čak za 50%, i to nakon samo osam tretmana. Posle pola godine primene tretmana (serije od osam tretmana, dva puta nedeljno), 90 % klijenata primetilo je poboljšanje u izgledu celulita. Iako rezultati vremenom nestaju, 25% pacijenata bilo je zadovojno rezultatima još pola godine kasnije.
Mišljenje eksperta: U najvećem broju slučajeva, "VelaSmooth" tretman poboljšava stanje celulita, a rezultati su trajniji od onih koji se postižu ostalim anticelulit tretmanima. Postupak se zasniva na kombinovanju nekoliko tehnika za redukciju celulita. Iako ni ova metoda nije svemoguća, za sada je najbolja.
Kakav je osećaj: Sličan toploj masaži. Svi koji su se podvrgli ovom tretmanu tvrde da je potpuno bezbolan.

Endermologija

Kako deluje: Obavlja se pomoću specijalnog aparata kojim se istovremeno masira telo, vrši drenaža, podstiče cirkulacija i povećava tonus mišića. Zapravo, specijalnim nastavkom ovog aparata koža se vuče, pritiska i "usisava", što omekšava "džepove" masnog tkiva i opušta zategnuto tkivo. Zbog toga, neki eksperti kažu da je endermologija svojevrsna "gimnastika za kožu". Jedan tretman traje od 30 do 45 minuta, dok su prvi rezultati primetni već nakon osam tretmana.
Mišljenje eksperta: Ovaj metod uklanjanja celulita potpuno je bezbedan. Ipak, endermologija ima kratkotrajne rezultate. Ono što većina pacijenata (klijenata) uočava nakon nekoliko tremana jeste zategnutija koža i manje uočljiva "pomorandžina kora". No, to je najverovatnje posledica "oticanja" tkiva, a ne promena masnog tkiva u dubljim slojevima.
Kakav je osećaj: LPG tretman je potpuno bezbolan i svi koji su se podvrgli ovoj terapiji opisuju je kao veoma prijatno iskustvo.

Mezoterapija

Kako deluje: Mezoterapija podrazumeva ubrizgavanje pod kožu (mikroiglicama, od 3 do 10 mm dubine) mikrodoza specijalnih koktela. Efekti se postižu na dva načina: farmakološkim dejstvom preparata i fizičkom stimulacijom kože mikro injekcijama. Tretman traje od 15 do 20 minuta, a rezultati su vidljivi već posle prve mezoterapije. Tokom takozvanih procesa "otapanja" masnog tkiva, kao što je "Lipostabil" (injekcije lecitina - enzima koji snižava nivo masti u organizmu), osnovni cilj mezoterapije jeste eliminisanje masnog tkiva i celulita.
Mišljenje eksperta: Mezoterapiju, kao naučnu metodu, prvi je počeo da primenjuje francuski doktor Mišel Pistor, 50-ih godina prošlog veka. Francuska akademija medicinskih nauka svrstala ju je u tradicionalne medicinske discipline.
Kakav je osećaj: Postupak je potpuno bezbedan i bezbolan.

Topli zavoji

Kako deluje: Zone sa celulitom (butine i bedra) premazuju se gelom na bazi morskih algi ili se umotavaju celofanom ili čaršavima koji se priključuju na aparat. Tretman podstiče cirkulaciju, redukuje zadržavanje tečnosti u organizmu, zateže kožu, omekšava masne "džepove" ispod kože.
Mišljenje eksperta: Rezultati su kratkotrajni - tek nekoliko sati, a stručnjaci tvrde da se ovaj postupak zasniva na kratkotrajnoj dehidrataciji i kompresiji. Toplota podiže temperaturu tela, a gubitak vode (usled znojenja) zateže kožu i čini je mekšom.
Kakav je osećaj: Postupak je potpuno bezbolan, a mnogi ljudi kažu da je koža znatno mekša.

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

OBJAVITE RAT celulitu Empty Re: OBJAVITE RAT celulitu

Počalji od Wedrana taj Pet Okt 02, 2009 11:13 pm

Anticelulit dijeta + 2 top recepta


Osim što treba da se pridržavate opštih saveta o ishrani u borbi protiv celulita, unesite u svoj jelovnik i dva nova jela koja sadrže namirnice - borce protiv celulita - i rezultati neće izostati!

Anticelulit recepti dijetaPAŽLJIVO BIRAJTE NAMIRNICE
Za prevenciju celulita, kao i za njegovu redukciju, važan je pravilan izbor namirnica. Američki dermatolog doktor Haurad Murad kaže da određene namirnice mogu da zaustave upalni proces vezivnog tkiva i da podstaknu produkciju kolagena.

Dakle, prema tvrdnji ovog stručnjaka, sve što treba da uradite - naravno uz redovnu fizičku aktivnost - da biste znatno ublažili izgled celulita jeste da...


... JEDETE VIŠE

* soje, karfiola, spanaća, pomorandže i paradajza. Ove namirnice sadrže lecitin koji zateže kožu.

* ribu iz hladnih voda (divlji losos), jezgrasto voće (orah i badem) i maslinovo ulje. Ove namirnice su bogate esencijalnim masnim kiselinama koje omogućavaju obnavljanje tkiva.

* piletinu, obrano mleko i jaja. Eksperti kažu da ove namirnice sadrže aminokiseline koje učestvuju u procesu stvaranja kolagena.

* voće i povrće jarkih boja (borovnice, jagode, kajsije, šargarepa). Antioksidanti koji se nalaze u njihovom sastavu sprečavaju oštećenja tkiva.

* brokoli, grašak i pasulj jer sadrže
antiinflamatorne materije.

... JEDETE MANJE

* puter, margarin i delimično hidrogenizovana biljna ulja (koja se nalaze u sastavu brze hrane i većine grickalica).

* crveno meso i svinjetinu.

* zrele tvrde sireve.
* slatkiše.

Sve ove namirnice doprinose pojavi upale tkiva, zbog čega je celulit još vidljiviji. Naravno, ne zaboravite da pijete dosta tečnosti, pre svega vode, zbog optimalne funkcije bubrega, krvotoka, kože i drugih organa i sistema, kao i zbog bržeg oslobađanja toksina iz organizma. Idealna količina iznosi od 2 do 3 litre vode ili biljnog čaja svakog dana.


MRŠAVICA VS DEBELJUCA
KO IMA IZRAŽENIJI CELULIT?
Odgovor je (možda) iznenađujuć. I mršavice imaju celulit!

S obzirom na činenicu da se celulit formira neposredno ispod kože - ne dublje od naslaga masnog tkiva - čak i mršave osobe mogu da "pate" od "pomorandžine kore". Ipak, na gojaznim ženama celulit je daleko izraženiji i uočljiviji. Redukcija telesne težine svakako će poboljšati izgled, ali neće potpuno eliminisati celulit. S druge strane, izbegavajte brze dijete i nagli gubitak kilograma jer i to može da bude uzrok nastanka celulita. Generalno, naglo mršavljenje i gojenje učiniće "pomorandžinu koru" još uočljivijom. Celulit se mnogo brže i lakše dobija usled čestog variranja broja kilograma. Stoga pazite šta jedete i redovno vežbajte - vašem telo neprestano je potrebna pomoć u borbi protiv "pomorandžine kore".Anticelulit dijeta, pomorandzina koraTOP RECEPT JAPANSKA SALATA
Za 4 osobe

* 1/4 šolje susama
* 200 g tankih testenina
* 450 g obarenih malih škampa
* 8 strukova mladog crnog luka (iseckanih)
* kašika izmrvljenih osušenih morskih algi ("ao-nori")
* Preliv
* kašika soja sosa
* 1/2 šolje sakea (japanske rakije od pirinča)
* ili belog vina
* 2 kašike izrendanog svežeg đumbira
* 2 čena belog luka (isitnjena)
* kašika susamovog ulja

PRIPREMA
1. Stavite semenke u suv tiganj (nemojte da dodajete masnoću) i pržite ih dok ne dobiju smeđu boju. Izručite ih iz tiganja u čistu činijicu.
2. Skuvajte testenine u slanoj vodi, procedite ih i isperite hladnom vodom. Stavite ih u veću činiju.
3. Uklonite ljušturu sa škampa i stavite ih u činiju. Potom dodajte iseckani crni luk i semenke susama, i dobro promešajte većom kašikom i viljuškom (specijalan set za mešanje salata).
4. Preliv za salatu: stavite sve sastojke za preliv u jednu činiju i dobro ih promešajte.
5. Prelijte salatu i dekorišite je isitnjenim morskim algama (opciono).
Savet: Osušene morske alge možete da kupite u većini prodavnica zdrave hrane ili onih koje su specijalizovane za prodaju makrobiotske hrane.
Porcija: 240 kalorija
Anticelulit sastojci: đumbir, beli luk, morske alge.


TOP RECEPT TESTENINA SA RIBOM
Za 4 do 6 osoba

* 450 g filea bele ribe
* 500 g testenina
* kašika maslinovog ulja
* 2 čena belog luka, sitno iseckana
* kašičica semenki lana
* crvena ljuta papričica
* 810 g isečenog paradajza iz konzerve
* 2 kašike iseckanog lista svežeg bosiljka
* so i biber prema ukusu
* sveže začinsko bilje za dekorisanje

PRIPREMA
1. Isecite filee na sitne komadiće (veličina zalogaja).
2. Skuvajte testeninu u vodi u koju ste dodali malo soli. Kada je skuvana ("al dente"), isperite je hladnom vodom, dobro ocedite i ostavite na toplom mestu.
3. U međuvremenu, ugrejte ulje u tiganju i dodajte komadiće ribe, beli luk, seme lana i papričicu. Pecite oko 3 minuta, uz povremeno mešanje (sve dok se riba ne ispeče). Tada dodajte ceo sadržaj konzerve sa paradajzom (nemojte da ga cedite) i kuvajte još dva minuta. Dodajte bosiljak, malo soli i bibera.
4. Stavite testeninu u činiju za posluživanje, prelijte sosom i garnirajte svežim začinskim biljem (peršunom, celerom, vlašcem).
Porcija: 389 kalorija
Anticelulit sastojci: beli luk, semenke lana, biber.

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

OBJAVITE RAT celulitu Empty Re: OBJAVITE RAT celulitu

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu