Moja kuća

Ići dole

Moja kuća Empty Moja kuća

Počalji od Wedrana taj Pon Jan 11, 2010 9:11 pm

Украси за прозоре


Moja kuća Zavese3

Завесе и драперије су спој савременог и традиционалног, јер се некада без њих није могло, а данас су више од детаља

Завесе и драперије су увек биле у моди. Постоје историјски периоди када су драперије биле нешто сасвим обично, затим су на њихово место ступиле завесе које су их потиснуле у други план, али их никада нису избациле из употребе. Данас су и једне и друге савезници у постизању лепоте у просторијама у којима се живи. Заслужне су за естетски ефекат који се постиже њиховом применом, јер је неоспоран шарм које доносе са собом.
Завесе и драперије имају две улоге: оне имају заштитну функцију да скривају од погледа околине, јер се у урбаном граду све чешће зграде гледају лицем у лице, комшијски прозору прозор, али су ту и да допуне ентеријер и дају топлину огњишту. У улози декоративних детаља на прозорима оне избацују монотонију из куће на једноставан и лак начин, јер успешно комбиноване могу да дају весели, рафиниран или романтичан изглед амбијенту чији су део.
Завесе и драперије могу да буду сашивене од најразноврснијих материјала. Могу да буду и најразличитијих десена. Истовремено, онемогу да буду и различитих дужина, што зависи од афинитета, али и потребе да се постигне жељени визуелни ефекат. Дуже делују отменије и рафинираније, краће су симпатичне и често разигране.
Није све једно да ли се завесе користе лети или зими. Летње завесе су прозрачније, а у зимском периоду су пуније док су, у оба случаја, драперије пуније, јер лети штите од сувишног сунца, а зими штеде топлоту. Потребно је, такође, имати у виду и стил који је коришћен код опремања, јер морају да се уклопе и са бојом намештаја, али и бојама подних простирки, као иса другим детаљма који дом чине пријатним за боравак.
Уколико је простор испуњен намештајем класичних линија неопходно је да су завесе и драперије класичне, аматеријали који се користе у овом случају су свила, вискоза и полиестер у цветним, орнаменталним или геометријским дезенима. Најчешће су – од пода до плафона.
Ако је реч о модерном намештају тада су у игри једноставна решења, коришћењем две боје, а тканине су памучне или је то њихова мешавина, уз гушће или ређе ткање. Комбинују се две боје које су доминантне у ентеријеру.
Тамније боје драперија оптички смањују просторију, а светле тај простор чине већим. То може да буде путоказ приликом куповине тканине од које ће настати драпер – завеса. Зато је препоручљиво да у малим собама оне буду од светле тканине, а када је реч о већим ту долазе у обзир тамније. Крупни десени смањују просторију, док је ситнији чине већим.
Данас се користе и тракасте завесе, венецијанери и завесе од бамбуса. Завесе од бамбуса су захвалне, јер су ем лепе, ем могу да се лако уклопе уз све боје зидова, све врсте намештаја и све боје и шаре простирки на поду.

Снежана Прљевић
[објављено: 25/12/2008]

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Moja kuća Empty Re: Moja kuća

Počalji od Wedrana taj Pon Jan 11, 2010 9:16 pm

Jедноставнe линијe и топлe бојe
У дизајну намештаја и даље преовладавају једноставне линије, сада оплемењене топлим бојама

Недавно одржан Сајам намештаја и пратећег програма за опремање стана, под куполама Београдског сајма показао да за сваку робу постоји купац. Општи утисак је да у дизајну намештаја и даље преовладавају једноставне линије, сада оплемењене топлим бојама.
Гарнитуре за дневну собу су ниске без много штепова и јастука, често угаоне. Основна боја троседа је тамна: браон, сива, тегет или бордо са неколико јастука у контрастним бојама – тиркиз, белој, зеленој, наранџастој или жутој. Уз такву гарнитуру, комбинују се ниски сточићи који подсећају на јапанске, као и табурети, често од коже, који су равни и чврсти, тако да и они могу послужити као клупски столови. Најјефтиније гарнитуре су 32.000 динара, али има и оних које коштају и 7.000 евра. Фотеље су од 4.000 до 40.000 динара, а сточићи од 5.000 до 30.000 динара.
Међу трпезаријским гарнитурама доминирају столови са стакленом плочом који коштају од 4.000 динара па навише. Столица има у бројним варијацијама, а најјефтиније су 2.000 динара.
Остаће забележено да су опет најскупљи комади намештаја први „планули”. Тако је барокна комода са плазма телевизором „отишла” за чак 10.200 евра, џакузи када 9.300 евра, клупски сточић 1.000 евра, француски лежај са „сваровски кристалима” од 2.000 евра или фотеља од 2.500 евра...
За сваког по нешто: кожне гарнитуре продаване су по цени од 60.000 до 230.000 динара, од бамбуса око 200.000, а толико кошта брачни кревет од дрвета, угаоне гарнитуре од 40.000 до 160.000 динара, док су душеци за две особе од 20.000 до 120.000 динара. Трпезаријски столови могли су се купити по цени од 4.000 до 150.000 динара, столице од 2.000 до 15.000 динара, док је такозвани „лејзибег” за угаоно седење од 2.500 до 4.500 динара, у зависности од материјала и величине.
Студенти шумарског факултета, су изложили невероватно љупке комаде намештаја од дрвених остатака као „отпад” при производњи намештаја. Посетиоци су остали опчињени креативним линијама столова, столица, зидних полица, стојећих чивилука и других комада намештаја који се на жалост неће наћи у продаји.
Оно што је сигурно, произвођачи су се потрудили да њихови штандови буду вешто осмишљени. Префињенoшћу, једноставношћу и елеганцијом су се истакли „Леснина”, Сфера, Визор, Wabi Sabi и неколико наших произвођача као Јела, Лагадо, Јасен, Стефани Мобили, Ацентра који су се потрудили да се својом понудом приближе светским трендовима, али и потребама локалног тржишта.
Спаваће собе су и даље „хладне”. Доминирају брачни кревети са вишим узглављем и ширим оквиром, уз плакаре „од пода до плафона” који су веома једноставни. Сада су модерни уградни плакари. Најчешће се тражи тамни храст или венге за фронтове, са алуминијумским или челичним рамовима, а од украса се углавном стављају огледала, стакло или један нови материјал – сибу. То је врста еко-коже која се прави у разним бојама и дезенима.
Уградни плакари, као и кухиње су данас супериорна алтернатива традиционалном комадном намештају, јер пружају знатно бољу искоришћеност простора.
На сајму је била нешто слабија понуда санитарија и опреме за купатило. Најједноставнија пластична туш-кабина је око 18.000, док кабина са телефоном, музиком и хидромасажом кошта 40.000 динара. Највећу пажњу је привукла прозирна када од акрила која кошта 8.700 евра.
Дечје собе су веома функционалне и модерне. Тако се може пронаћи кревет у облику „формуле”, док девојчице могу да бирају да ли ће имати розе кревет са балдахином или неки као из бајке.
Осим намештаја, на сајму су се нашли детаљи неопходни за леп и удобан живот: лампе, украсне свеће, постељина, стољнаци, вешалице, кукице за чивилуке, ручка за плакаре, рамови за слике, огледала. У тренду су поново велики кристални лустери који се комбинују са намештајем једноставних линија.
Што се уређења стана тиче, поново су у тренду тапете, али само као детаљи. Тапете, цветне, са геометријском или ретро шаром, лепе се само на један зид и то тако да буду у контрасту са осталим елементима.
Ефекат „освежења” се може постићи и завесама или тепихом у некој јакој боји. Цене завеса и тепиха такође варирају и зависе од материјала
и начина обраде. Синтетичке зависе се могу купити за само 300 динара по метру, док свилене могу да коштају и 70 евра метар. Новитет су тракасте завесе, различитих цена, а коштају око 1.000 динара по метру.
Исто важи за стазе, тепихе и крпаре. Вунени и крзнени су скупи, али нису у тренду.
Венге материјал је и даље доминантан, али и тамни храст, бели универ или „пуно” дрво, високог сјаја.
Овогодишњи сајам је показао да имамо довољно идeја и да се решења могу пронаћи. Потребно је само мало маште.

Драгица Бајић
[објављено: 25/12/2008]

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Moja kuća Empty Re: Moja kuća

Počalji od Wedrana taj Pon Jan 11, 2010 9:19 pm

Реч архитекте
Светлосни ефекти у ентеријеру

Moja kuća Rasveta
Још увек су неприкосновени принципи – економичност и обезбеђење неопходног функционалног осветљаја. Важе стара правила уградње: обавезно консултовати стручно лице за прорачун потребне јачине светла по просторијама, ускладити могућности постојећих инсталација са бројем и карактеристикама планираних светлећих тела, куповати артикле са декларацијом и од познатог произвођача – квалитет је гаранција безбедности од евентуалног пожара.
Шта је ново донела индустрија електро производа?
Сведоци смо све веће примене светлосних ефеката у обликовању простора. Вештачко осветљење није пука замена природног извора светлости. Избором врсте светиљки, варирањем положаја уградње, уз комбиновање савремених форми, дизајнери ентеријера започињу еру доминације светла простором. Пун ефекат постиже се уз примену технологија најновије генерације – композитни материјали погодни за обликовање и просветљавање. Карактеристика савремених амбијената су правилно осветљени стакло, прохром и полиуретан високог сјаја. Зидови и плафони су по правилу бели, а променом боје светла исходује се жељена атмосфера.
Нема рестрикције у примени уградних светиљки: зидне, подне, базенске, по газиштима и челима степеника, у нишама и витринама, у фиокама и гардероберима, у соклама кревета и кухињских елемената – једноставно, нећете погрешити ако уз поштовање техничких прописа светло предвидите било где.
ЗИД ОД ДИФУЗНОГ СВЕТЛА
Ако просторији недостаје природно светло, један од зидова може бити израђен од транспарентног материјала са флуо светиљкама у пуној површини. Овај принцип посебно је ефектан у купатилима која су, по правилу, без прозора. Уз нешто губитка на простору, штеди се на скупим керамичким плочицама. Велико зидно огледало дуплира ефекат дифузног светла и визуелно повећава простор.
ЗАСТАКЉЕНЕ ВЕШТАЧКЕ БАШТЕ
У недостатку дворишта или погледа на парк, станови се опремају застакљеним башама, са вештачким зеленилом или белим стабљикама бреза. Подлога су камени облутци међу које су скривени рефлектори. Уз осветљење са плафона импровизоване баште, добија се зелена оаза која оплемењује амбијент.
ДИФУЗНО СВЕТЛО
Дифузна расвета користи се више него икада, али не само у нишама спуштених плафона. Извори светла скривају се иза зидних или намештајских панела, изнад сокли, стварајући ефекат лебдећег намештаја, испод висећих кухиња, у полицама намештаја...
ПОВРАТАК ЛУСТЕРА
После низа година, лустери су поново незаобилазни елемент савременог ентеријера. Разноврсним дизајном, задовољавају све укусе и дизајнерске захтеве. Принципи комбиновања су, од потпуног стилског уклапања у амбијент, до постављања лустера који својом различитошћу представља скулптуру за себе. Заједничко за већину модерних лустера је мноштво тачкастих извора светлости, обиље разнобојних стаклића и висуљака, са креаторским излетима у ретро стилове.
Већина произвођача нуди серију коју чине лустер, стона, зидна и стојећа лампа.
ЛЕД РАСВЕТА
Употреба разнобојног светла, унапређена је новом генерацијом извора светлости – ЛЕД.
Назив потиче од првих слова енглеске сложенице „Light Emiting Diodes“ што у преводу значи светлеће диоде. Ова врста светиљки је апсолутна будућност због неоспорних предности: минимална потрошња електричне енергије, трајност од више десетина хиљада сати, велика светлосна искоришћеност, рад на напону од 12 и 24 волти, трансформатори прилагодљиви дизајну светлећег тела, диоде могу бити различитих боја, са могућношћу периодичне промене боја, диоде се могу уградити у било који облик светиљке.
Врхунац технолошке примене „лед“ расвете је у комбинацији са композитним материјалима – транспарентни полиестери (код нас их производи „Металац“ из Горњег Милановца), који просветљавају пројектоване светлосне ефекте.
Финансијски моћни инвеститори пројектују мрежу великог броја тачкастих лед светлосних извора. Полиестерска маска мале дебљине пропушта светло по шарама различитих боја и облика. Примена је посебно ефектна при промоцијама компанијских знакова или разноврсних електронских уметничких инсталација. Запад лудује за уметничким сликама насталим по овом принципу.
СПЕЦИЈАЛНИ ЕФЕКТИ ЛЕД РАСВЕТЕ
ЛЕД светиљке срећу се на најнеобичнијим местима. Произвођачи купатилске опреме уграђују их у чесме, фиксне плочасте плафонске тушеве и купатилску галантерију. Кухиње се опремају светиљкама у фиокама, оставама и соклама. Узглавља кревета осветљавају стаклене плоче са светлећим диодама.
Врхунски плаћени дизајнери и произвођачи намештаја астрономских цена, пројектују користећи скупе светлосне ефекте подједнако вешто као и маштовите форме. Може вам се десити да ентеријер неког простора не препознате по дневном светлу. Све је подређено могућностима нових технологија.

Бранка Бошњак, дипл. инж. арх.
[објављено: 25/12/2008]

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Moja kuća Empty Re: Moja kuća

Počalji od Wedrana taj Pon Jan 11, 2010 9:21 pm

Реч архитекте
Светлосни ефекти у ентеријеру

Moja kuća Rasveta
Још увек су неприкосновени принципи – економичност и обезбеђење неопходног функционалног осветљаја. Важе стара правила уградње: обавезно консултовати стручно лице за прорачун потребне јачине светла по просторијама, ускладити могућности постојећих инсталација са бројем и карактеристикама планираних светлећих тела, куповати артикле са декларацијом и од познатог произвођача – квалитет је гаранција безбедности од евентуалног пожара.
Шта је ново донела индустрија електро производа?
Сведоци смо све веће примене светлосних ефеката у обликовању простора. Вештачко осветљење није пука замена природног извора светлости. Избором врсте светиљки, варирањем положаја уградње, уз комбиновање савремених форми, дизајнери ентеријера започињу еру доминације светла простором. Пун ефекат постиже се уз примену технологија најновије генерације – композитни материјали погодни за обликовање и просветљавање. Карактеристика савремених амбијената су правилно осветљени стакло, прохром и полиуретан високог сјаја. Зидови и плафони су по правилу бели, а променом боје светла исходује се жељена атмосфера.
Нема рестрикције у примени уградних светиљки: зидне, подне, базенске, по газиштима и челима степеника, у нишама и витринама, у фиокама и гардероберима, у соклама кревета и кухињских елемената – једноставно, нећете погрешити ако уз поштовање техничких прописа светло предвидите било где.
ЗИД ОД ДИФУЗНОГ СВЕТЛА
Ако просторији недостаје природно светло, један од зидова може бити израђен од транспарентног материјала са флуо светиљкама у пуној површини. Овај принцип посебно је ефектан у купатилима која су, по правилу, без прозора. Уз нешто губитка на простору, штеди се на скупим керамичким плочицама. Велико зидно огледало дуплира ефекат дифузног светла и визуелно повећава простор.
ЗАСТАКЉЕНЕ ВЕШТАЧКЕ БАШТЕ
У недостатку дворишта или погледа на парк, станови се опремају застакљеним башама, са вештачким зеленилом или белим стабљикама бреза. Подлога су камени облутци међу које су скривени рефлектори. Уз осветљење са плафона импровизоване баште, добија се зелена оаза која оплемењује амбијент.
ДИФУЗНО СВЕТЛО
Дифузна расвета користи се више него икада, али не само у нишама спуштених плафона. Извори светла скривају се иза зидних или намештајских панела, изнад сокли, стварајући ефекат лебдећег намештаја, испод висећих кухиња, у полицама намештаја...
ПОВРАТАК ЛУСТЕРА
После низа година, лустери су поново незаобилазни елемент савременог ентеријера. Разноврсним дизајном, задовољавају све укусе и дизајнерске захтеве. Принципи комбиновања су, од потпуног стилског уклапања у амбијент, до постављања лустера који својом различитошћу представља скулптуру за себе. Заједничко за већину модерних лустера је мноштво тачкастих извора светлости, обиље разнобојних стаклића и висуљака, са креаторским излетима у ретро стилове.
Већина произвођача нуди серију коју чине лустер, стона, зидна и стојећа лампа.
ЛЕД РАСВЕТА
Употреба разнобојног светла, унапређена је новом генерацијом извора светлости – ЛЕД.
Назив потиче од првих слова енглеске сложенице „Light Emiting Diodes“ што у преводу значи светлеће диоде. Ова врста светиљки је апсолутна будућност због неоспорних предности: минимална потрошња електричне енергије, трајност од више десетина хиљада сати, велика светлосна искоришћеност, рад на напону од 12 и 24 волти, трансформатори прилагодљиви дизајну светлећег тела, диоде могу бити различитих боја, са могућношћу периодичне промене боја, диоде се могу уградити у било који облик светиљке.
Врхунац технолошке примене „лед“ расвете је у комбинацији са композитним материјалима – транспарентни полиестери (код нас их производи „Металац“ из Горњег Милановца), који просветљавају пројектоване светлосне ефекте.
Финансијски моћни инвеститори пројектују мрежу великог броја тачкастих лед светлосних извора. Полиестерска маска мале дебљине пропушта светло по шарама различитих боја и облика. Примена је посебно ефектна при промоцијама компанијских знакова или разноврсних електронских уметничких инсталација. Запад лудује за уметничким сликама насталим по овом принципу.
СПЕЦИЈАЛНИ ЕФЕКТИ ЛЕД РАСВЕТЕ
ЛЕД светиљке срећу се на најнеобичнијим местима. Произвођачи купатилске опреме уграђују их у чесме, фиксне плочасте плафонске тушеве и купатилску галантерију. Кухиње се опремају светиљкама у фиокама, оставама и соклама. Узглавља кревета осветљавају стаклене плоче са светлећим диодама.
Врхунски плаћени дизајнери и произвођачи намештаја астрономских цена, пројектују користећи скупе светлосне ефекте подједнако вешто као и маштовите форме. Може вам се десити да ентеријер неког простора не препознате по дневном светлу. Све је подређено могућностима нових технологија.

Бранка Бошњак, дипл. инж. арх.
[објављено: 25/12/2008]

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Moja kuća Empty Re: Moja kuća

Počalji od Wedrana taj Pon Jan 11, 2010 9:22 pm

Грејање на сунце

Истраживања показују да одлично пројектована соларна кућа може уштедети и до невероватних 90 процената енергије
За пасивни соларни начин грејања постоје и готови производи и сврстани су у две три категорије које се комбинују. Ако се тек почиње са пројектовањем куће може се планирати и озбиљнија конструкција за коришћење топлотне енергије сунца. Соларни панели раде на принципу дугачког провидног црева у коме је сунце загрејало воду.
Овај систем се и тако може осмислити али се прави од алуминијума или од скупљег и ефикаснијег бакра који се офарба у мат црно и стави у пљоснату кутију од дрвета или алуминијума херметички затворену дуплим каљеним стаклом која као црно тело прикупља сунчеву топлоту.
Истраживања показују да одлично пројектована соларна кућа може уштедети и до невероватних 90 процената енергије из других извора али је и десетак посто уштеде лако осетити ако је остварљиво. Прво треба испитати положај дома јер је за ефикасност веома важан угао под којим зими зраци падају са југоистока на зидове и кров.Потом, зид који је планиран (или његов одређени део) офарбати црном или тамносивом фасадном бојом. Иако се већ само том интервенцијом добија Тромбов зид и ако није могуће направити стаклену веранду може се на тај тамни зид доградити херметички оквир и затворити га дуплим стаклом. На крају се може успоставити и циркулација тако што ће се пробушити отвори мало изнад пода за улаз хладног ваздуха из собе и испод плафона за излазак угрејаног ваздуха. Незнатна интервенција су затварање тих отвора на зиду лети и спречавање прегрејавања. Ако је могућа доградња тај се систем може у сличном облику употпунити и са резервоаром речног шљунка који служи као шамотне цигле у ТА пећима.
Колекторе који преузимају сунчеву топлоту и служе за грејање воде можете и сами направити, а неке државе читав пројекат помажу и са педесет посто учешћа ради видне уштеде енергије. Постоје два система. Један ради са преносником топлоте, који се купује готов и поставља уместо електричног грејача на бојлеру. Тај се преносник повезује са колектором и уместо електричне енергије, уље или антифриз теку кроз грејач бојлера. Овакав систем без струје за време сунчаних дана на подручју наше земље може се ефикасно користити и зими али је најбоља комбинација са струјом или гасом јер су даноноћне облачности са мразевима који потрају и месец дана уобичајени за наше поднебље. Друга врста коришћења сунчаних колектора је да се користи природна циркулација и обична вода из водовода али је тада колектор мора бити постављен испод бојлера. Проблем настаје у поменутим зимским данима кад је могуће смрзавање колектора па се због тога систем допуњује са два три вентила како би се могао лако испразнити или напунити по потреби. Целу ствар можете поверити домаћим стручњацима и мајсторима који се тим пословима већ дуго баве.

Приредио А. Алексић
[објављено: 25/12/2008]

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Moja kuća Empty Re: Moja kuća

Počalji od Wedrana taj Pon Jan 11, 2010 9:31 pm

Merenje namirnica bez vage1 l vode ---------------- 6 šolja za čaj
10 g maslaca----------- komad veličine oraha
40 g maslaca----------- komad veličine jajeta
25 g margarina -------- 1 puna kašika
5 g struganog sira----- 1 kašičica
15 g struganog sira --- 1 puna kašika
25 g brašna------------- 1 puna kašika
25 g šećera ------------ 1 puna kašika
10 g paradajza-pirea— 1 kašičica
40 g paradajz-pirea---- 1 puna kašika
4 g soli --------------- 1 kašičica
40 g pirinča ----------- 1 šaka
40 g marmelade ------ 1 puna kašika
15 g ulja -------------- 1 kašika
13 g meda ------------- 1 ravna kašičica

Isto to samo mali dodatak
Od Marice


1 supena kašika

kada se meri kašikom za dole navedene mere uzima se puna, a ne onoliko koliko može da se zahvati kašikom.
Griza --- 12g
Pirinča --- 16g
Masti --- 15g
Butera --- 15g
Soli ---- 15g
Šećera u prahu --- 10g
Kakao --- 6g
Mleka u prahu --- 8g
Kafe --- 6g

1 kafena kašičica
Paprike --- 2g

1 šolja
Šećera --- 100g
Brašna --- 90g
Griza --- 100g
Pirinča --- 135g

_________________
Umetnost življenja sastoji se u večitom pretvaranju ružnog u lepo.
Wedrana
Wedrana
Admin

Ženski
Broj poruka : 3653
Datum upisa : 21.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Moja kuća Empty Re: Moja kuća

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu